desembre 22
Començo a fer la llista de la compra per encarregar els ingredients:
Per la botiga de queviures:
• 500 gr. de "galets" de Nadal (són més grans).
• Herbes pel caldo (demanant així, fan un preparat amb api, nap,xirivia, porro, pastanaga ..)
• !/4 de col
• 1ceba
• 1patata
• 250 gr. de cigrons
• pinyons.
Per la botiga de queviures:
• 500 gr. de "galets" de Nadal (són més grans).
• Herbes pel caldo (demanant així, fan un preparat amb api, nap,xirivia, porro, pastanaga ..)
• !/4 de col
• 1ceba
• 1patata
• 250 gr. de cigrons
• pinyons.
Per a la carnisseria :
• 1 ossos de genoll de
vedella
• 750 gr. de jarret de
vedella
• 2 blanquetes de gall dindi
• mitja gallina
• peu de porc partit per la
meitat
• 1 orella de porc salada
• 1 cua de porc salat
• 1 os de espinada de porc
•1 ossos de pernil salats
• 400 gr. de papada
(cansalada)
• 600 gr. de carn picada
(400 gr. de vedella i 200 gr. de porc)
• 1 botifarres negres
• 1 botifarres blanques.
Començo la preparació:
A la nit poso els cigrons en remull amb sal.
desembre 23
De bon matí el papa m'agafa l'olla que pesa tant de garatge. Amb un davantal posat, començo a
rentar les carns . Tiro les carns i ossos a l'olla, amb excepció de les botifarres i carn picada. Quan torna a
bullir tot de nou, li afegeixo les herbes del caldo i la ceba, es
reserva les patates i la col. Quan torna a bullir tiro els
cigrons i un grapat de sal. Em disposo a preparar la "pilota",
en un vol gros poso les carns picades, faig un buit
en el centre com per pastar pa i li tiro dos
ous,pinyons, sal, pa ratllat, canyella, all i julivert i pasto amb les mans .Poso una
mica més de pa ratllat i mig cullerot del brou a
mig fer.Quan la consistència és adequada, ni molt forts ni molt toves, faig 4
boles allargades, Les s'arrebosso de farina, les colpejo perquè
caigui la farina sobrant i les reservo
Pelades 2 patates grans les tiro a l'olla, a
continuació desfullo col ben rentada i col · loco les fulles per
sobre com cobrin l'olla. Aquestes fulles serveixen perquè pugui col · locar suaument i sense perill
que es perdin per les profunditats les pilotes i les botifarres.
La pilota i les botifarres són les peces més estimades de la carn d'olla per això convé que coguin el just, si no les botifarres es podrien desfer, em disposo a separar brou en una altra olla per coure els galets.Es tiren els galets a l'olla .
La pilota i les botifarres són les peces més estimades de la carn d'olla per això convé que coguin el just, si no les botifarres es podrien desfer, em disposo a separar brou en una altra olla per coure els galets.Es tiren els galets a l'olla .
El brou és més blanc i més espès que l'Escudella de cada
dia, per sort sempre queda i si sobra congelem brou per Cap
d'any que estaràs filla mia...
¡Bon Nadal!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada